Geen categorie

Bescherming tegen besmettelijke ziekten

Heemkundige Kring

1956 Sint_Luciakapel
Sint-Luciakapel (©Wikipedia)

Nu we allemaal binnen moeten blijven om niet besmet te worden met een coronavirus, hebben we voor u een artikel van 1987 opgediept. Het gaat voor een stuk over hoe mensen zich trachtten te beschermen tegen dodelijke ziekten. 

St.-Luciakapel
St. –Lucia: begankenis.
Iedere laatste zondag van september wordt in Rijkevorsel St.-Lucia gevierd. Zij is de patrones tegen “de keelpijn, den loop, den vloed, de bloedspuwing en andere besmettelijke kwalen”. Die verering gebeurt in Rijkevorsel sinds onheuglijke tijden.
Uit de kerkmeestersrekeningen, die dateren vanaf 1493 blijkt dat Rijkevorsel een echt bedevaartoord was naar de H. Lucia. Op 13 september had een ommegang plaats waaraan bedevaarders uit verschillende dorpen deelnamen. Haar beeld werd op een ossenwagen door het dorp gevoerd. In de ommegang gingen zelfs reuzen en draken mee. In 1501 werd ook een steekspel uitgebeeld: “St. Joris steekt de draak”. Deze draak werd sommige jaren uitgeleend aan andere gemeenten…

View original post 1.175 woorden meer

2 gedachten over “Bescherming tegen besmettelijke ziekten”

  1. Hierboven is sprake van het woord “pips” in het eerste deel van de processie in de Middeleeuwen. We konden dit woord niet verklaren en vermoeden dat iemand misschien het woord verkeerd heeft overgetypt, en dat er moest staan: pijper, pijpers. Een pijper speelt op een kleine dwarse fluit die een heel hoge toon verspreidt. (HKR)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s