Geen categorie

Wie is jouw moeder?

20171012_105906
Je moeders zoeken is boeiend. (Foto: HKR)

Weet jij wie de moeder was van jouw moeder? En daar de moeder van? Dikwijls worden in stambomen alleen maar gezocht naar vaders, en vaders van vaders, maar er is meer mogelijk. Ik vond voor mijn familie boeiende informatie.

Op maandag 2 maart werd het startschot gegeven van MamaMito. Dit nieuwe burgerwetenschapsproject wil zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn laten opstellen en hen zo laten kennismaken met hun ‘voormoeders’.
Ik heb me op MamaMito ingeschreven en ik ben dan ook gaan zoeken naar de moeders van mijn moeder. Ik had al een goede start, want ik had al lang geleden een kwartierstaat uitgewerkt waarbij alle voorouders, zowel vaders als moeders gezocht worden. Nu ben ik de uitdaging aangegaan om me alleen te concentreren op de moeders van mijn moeder. Mijn moeder was geboren in Rijkevorsel; maar haar moeder was in Merksplas geboren, daarna ging het terug naar Rijkevorsel en daarvoor moest ik op zoek in Minderhout, om uiteindelijk bij de oudste moeders terecht te komen in Meer. Mijn voormoeders zijn dus allemaal tot 1660 afkomstig uit het oude Land van Hoogstraten. Dat is Rijkevorsel, samen met het huidige groot Hoogstraten. Wat ook opviel, geen enkele moeder kwam uit het stadje Hoogstraten, wel uit gehuchten met mooie namen als Achtel, Opstal, Bergenvijfhuisen, Ippenrooi,… Het was een leuke uitdaging om telkens te gaan zoeken waar die plaatsen te vinden waren. En dat lukte ook.
Nog iets: ik vond al de nodige bewijsstukken van huwelijk en geboorte van achter mijn computer. Je hoeft je, met wat geluk, niet te verplaatsen. Ideaal tijdens deze coronatijd.
Wil je ook meedoen met MamaMito. Dat zou fijn zijn, wie weet zijn we wel familie via onze voormoeders. Zeker doen. Zie: MamaMito 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s