besmettelijke ziekten

Coronabesmettingen in Rijkevorsel

2020 0409 het virus

De Heemkundige Kring houdt al enkele weken een dagboek bij van het verloop van de coronatijd in Rijkevorsel. Het principe is dat het nationaal nieuws in de kranten zal terug te vinden zijn, maar het nieuws van bij ons en hoe wij het hier ter plaatse ervaren, daar is het dagboek voor. 

Vandaag, 9 april, noteerden we het volgende:

Er stierven vandaag in België 283 mensen. In totaal zijn 2.523 personen overleden aan covid-19.
In de woonzorgcentra met veel zieken komt er geen enkel WZC uit Rijkevorsel of omgeving voor. Er is hier ook geen enkel WZC dat testmateriaal krijgt (volgens de info in de krant). Er is deze week veel te doen in de kranten over de rusthuizen, waar veel mensen overlijden. De rusthuizen zijn in het begin stiefmoederlijk behandeld. Nu komt er een inhaalbeweging. Bij ons lijkt het allemaal nog goed te zitten. Dit komt overeen met wat we enkele dagen geleden konden vaststellen. In de Noorderkempen zijn minder besmettingen dan in sommige streken.

Er zijn vandaag 18 besmette personen geteld in Rijkevorsel. Dat komt neer op één persoon op 670 inwoners. Rijkevorsel heeft de hoogste besmettingsgraad per 1000 inwoners als je enkel vergelijkt met onze buurgemeenten. De trend is, in tegenstelling tot de nationale trend, stijgend. Ook in de buurgemeenten is dat zo. Dit schommelt evenwel dagelijks.

2020 0409 coronabesmettingen in Rv

Het is duidelijk dat we nog voorzichtig moeten zijn in Rijkevorsel. Het virus lijkt hier trager door te breken. 

Daarstraks was ik in de Carrefour, want onze blauwe huisvuilzakken waren op. Nu we die niet meer bij de gemeentediensten kunnen krijgen, moeten we daarvoor naar de winkel. Er waren stickers op de winkelvloer aangebracht om afstand te houden. Het was er rustig. Niemand leek te hamsteren. Aan de kassa werd ik heel vriendelijk aangesproken door een kassière die mij heel goed leek te kennen. Ik herkende haar niet, tot ze even haar mondmasker naar beneden trok. Ah, ja! Jij bent het! We hadden nog even een leuke babbel en wensten mekaar een goede gezondheid.

(Wat vandaag bijna gewoon is, hoe gaan we daar binnen 50 jaar naar kijken. Het is daarvoor dat de Heemkundige Kring dagelijks het dagboek probeert bij te houden.)

2 gedachten over “Coronabesmettingen in Rijkevorsel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s