besmettelijke ziekten

Rijkevorsel: verstrenging regels social distancing

1885 doodskist nieuw pestreglement

Het bestuur stelt vast dat de mensen het niet zo nauw nemen met de kwestie van social distancing.

Dat was de toestand in 1585.
Er waren mensen aangesteld om door de pest besmette huizen te laten ontsmetten door schrobbers. Die mannen moesten absoluut gemeden worden. Toch was er een vrolijk babbelen tussen deze opknappers van het vuile werk en andere, gezonde mensen. Het was niet te verwonderen dat velen dan ook ziek werden en om het leven kwamen. Nochtans had het bestuur van het Land van Hoogstraten, waaronder Rijkevorsel, heel duidelijke reglementen opgesteld. Bovendien hadden ze dit reglement herhaaldelijk publiek laten maken door de omroeper. Nu bracht men het reglement nog eens in herinnering door het regel per regel te laten voorlezen en wie zich niet zou houden aan die regels zou de strenge straffen die erop staan, moeten ondergaan. Enkele zaken werden nog eens extra scherp gesteld:
Degene die met een zieke in aanraking was geweest, moest alle contact met andere personen vermijden en in quarantaine blijven. Kwam hij of zij toch buitenshuis, dan was die persoon verplicht een lange witte roede te dragen. Indien die persoon dat niet deed werd hij beboet met een zware boete van zes karolusgulden.
De doden mochten slechts begraven worden ‘s morgens tussen vier en vijf uur, en ‘s avonds tussen acht en negen uur. Een man voorzien van een lantaarn of een ander licht en een lange witte roede moest de lijkstoet vooraf gaan om iedereen te waarschuwen zodat men zich kan verwijderen.
De slachtoffers werden gemeden als de pest!  (Bron: HKR 1971, foto WMC)

2 gedachten over “Rijkevorsel: verstrenging regels social distancing”

  1. dit is een mooi verhaal en ik denk dat de realiteit erger was / nu staat de wetenschap iets verder maar toch nog altijd voor een verrassing die verregaande gevolgen heeft

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s