Woodstock, de eerste mensen op de maan, Eddy Merckx wint de Ronde van Frankrijk, het was een straffe zomer, die van 1969. Maar tijdens die periode gebeurde er nog een belangrijk nieuwsfeit, en wel veel dichter bij huis.
Op 22 december 1968 was de jongenschiro voor het allereerst bijeengekomen. Enkele maanden later stapte ik mee in als leider, want de vereniging kende onmiddellijk veel succes en kon een extra leider wel gebruiken. De meisjeschiro was al gestart in september 1967. Beide verenigingen namen een vliegende start.

De Chiro voor jongens kreeg de naam JOVO, jong of jongens van Vorsel. Natuurlijk wilden we ook op kamp gaan. Maar de jonge vereniging had niets. Met niets gaat dat ook, vond onderpastoor Frans Beckers. Hij was onze proost en geestelijke begeleider. Het is deze zomer vijftig jaar geleden dat het eerste kamp is doorgegaan. De herinneringen zijn erg aan het vervagen, maar dit weet ik er nog van. We gingen naar Zutendaal. E.H. Beckers had daar een goedkoop terrein gevonden voor een Chiro die niets had. De leiding mocht een paar dagen vroeger vertrekken om de tenten op te bouwen.
Het terrein kan ik me nog redelijk goed voorstellen: een rechthoekig grasplein langs alle kanten begrensd met dennenbossen, ver van de bewoonde wereld. Dat was het: geen lokaal voor de nacht of de regen, geen douche, geen WC, geen eetzaal, geen watervoorziening. Er werd onder de leiding verteld dat Frans Beckers een verleden had bij de scouts en dat het daardoor was dat we dat avontuur aangingen. Wat we niet hadden, moesten we maken. We hadden dan ook veel werk. We mochten in het bos dunne sparren kappen, proper maken, ontschorsen tot ze konden dienen om een wasruimte te maken. We hadden wel veel koord bij, en elke leider had wel een legerzakmes aan zijn leren riem hangen met een ketting. Dit zakmes hadden we gekocht in de Stock-Americain bij Milleke van Zoersel, rechts van de weg als je naar Zoersel reed.
Om een wasruimte te maken, groeven we de oogst van het houthakken in de grond. De korte palen konden dienen om twee lange dunne dennen aan te sjorren, even hoog en ongeveer 30 cm van elkaar. Daarop kon elk kind een plastic wasbakje plaatsen om zich te wassen, elke morgen en elke avond in open lucht.
Maar er was geen water op het terrein?! Toch wel! Iemand bracht een oude container of een vat voor vloeistoffen op een aanhangwagen naar het kamp. De brandweer van Zutendaal bracht water en pompte de container vol. Het was heet die zomer, maar omdat de voorraad water beperkt was, mocht er niet te veel gemorst worden.
De kinderen konden zich al wassen en ze konden drinken van water uit dat grote vat. Maar er was ook geen WC! Geen erg, de oud-scout Frans Beckers wist raad. We namen een spade, gekocht in Zoersel, een bijltje, idem, en togen aan het werk. In het bos, een eindje van het kamp, groef iemand een diepe put tussen vier bomen die ongeveer een vierkant vormden. Anderen kapten takken die konden dienen. Een dikke tak werd gesjord tussen twee bomen, op zithoogte, boven het gat in de grond. Dat was het. Maar we zorgden ook voor de privacy. We kapten in het bos takken met dicht loof en sjorden die rond het vierkant, tussen de bomen. Het gevolg was dat je heel discreet je grote boodschap kon doen. Voor de kleine boodschap stond er een heel bos. Iedereen bekeek de primitieve hut en was tevreden. Dat ging zo enkele dagen goed, maar het groene gebladerte begon met het hete en droge weer snel te verdorren. Maar daar maalde niemand om. Ah ja, we knutselden met een takje en een stukje koord ook nog een houder voor een rol WC-papier. Er waren ook elke dag diensten. Dat betekende dat iedereen, klein en groot, een bepaalde taak had om het kamp in picobello conditie te houden. Eén van die taken was elke dag de WC verzorgen: zand over de verse stronten strooien en kalk, zodat alles bedekt was en dat er geen ongepaste geuren en vervelende beestjes de pret zouden bederven. De WC kreeg prompt een naam: HUDO, afkorting van “Houd uw darmen open”. Tegenwoordig noemen we zoiets een ECO-WC, zeer modern.
Samen hadden we de tenten opgebouwd. Die konden we huren van het leger. Niemand had hier enige ervaring mee, maar toch werden de vaalgroene gevaartes met houten palen en dikke koorden recht getrokken. De afdelingen, rakkers en toppers, (ik denk dat er toen nog geen kerels waren), sliepen in een tent met tien tot veertien. In elke tent lag minstens één leider. We sliepen meestal op een luchtmatras.
Er was ook een EHBO-tent en een leiderstent. We hadden allemaal een zeer goed uitgewerkt kampprogramma, van uur tot uur op papier uitgewerkt. We kregen controle van Kind en Gezin en kregen daarvoor een dikke pluim. Voor zover ik me kan herinneren bestond de leiding uit Louis Van Hemeldonck, Leo Van Hemeldonck, Frans Van der Linden, Paul Bemindt, Leslie Cornwel, Toine Fleerakkers en ikzelf, Miel Bolckmans. We hadden ook nog een gast, Jef Rombouts. Hij studeerde voor onderwijzer en aspirantonderwijzers werden “verplicht” zo’n kamp als stage te doen. Volgens zijn herinneringen nu hielp hij vooral in de keuken. Af en toe bereidde hij ook een spel voor.
De keuken was ook een gewone legertent met wat schragen en gasbranders. In de keuken stonden enkele zusters van het klooster in de Molenstraat. Ze sliepen niet op het kamp, wel in het dorp in het klooster. We hadden ook geen eetzaal. We hadden daarvoor enkele legertenten tegen mekaar gebonden. Dat was niet zo gezellig en één van de eerste aankopen de volgende jaren was een shelter, langs drie kanten open en veel frisser. (Ik denk dat die shelter nog steeds bestaat en gebruikt wordt.) Men liet ook snel, één van de volgende jaren, een plank met een gat in maken bij Bouwbedrijf Van Roey. Een viertal van die zitvlakken werden dan tussen de bomen gesjord boven een kuil. Die nieuwe WC’s konden op algemene instemming rekenen.
We hadden op kamp natuurlijk geen TV, geen GSM, geen telefoon. Toch konden we op één of andere manier de actualiteit volgen en wisten we dat Eddy Merckx de Ronde van Frankrijk won en dat de eerste mensen op de maan landden. Vooral het feit dat ik deze laatste bijzondere gebeurtenis niet kon zien op TV vond ik persoonlijk heel erg spijtig, maar de pret op het allereerste kamp van de jongenschiro in de zomer van 1969 maakte veel goed.
(©: HKR, 21 juli 2019))
(Als je graag als eerste van nieuwe berichten op deze website op de hoogte gesteld wordt, dan kan je “volger” worden, door op de knop rechtsonder op het scherm “volg” te klikken. Alvast bedankt voor uw belangstelling.)
Vind ik leuk:
Like Laden...